В Києві відбувся Digital Logistics Forum 2021

27 вересня в Києві відбувся Digital Logistics Forum 2021, який на одній арені зібрав транспортні компанії, провайдерів ІТ-рішень для логістики, складські господарства, дистрибуційні компанії та експортерів. Більше 130 учасників взяли участь в івенті.

На форумі визначили роль і місце інформаційних технологій в логістиці та управлінні ланцюгами поставок, перспективи розвитку ІТ в логістиці, обгрунтували необхідність інтеграції української логістики в глобальну цифрову логістичну екосистему.

Партнерами форуму виступили: Спілка Автоматизаторів Бізнесу, LBS Group, Sigfox Ukraine, BGS Solutions, Ucloud і Вчасно.

Загальний огляд після пандемічного стану логістики та ступеня її цифровізації в Україні зробила аналітикиня Pro-Consulting Олена Остапчук. Спікерка зупинилася на сучасних трендах та векторах розвитку логістики, визначила методи і технології цифровізації, розповіла про зміни у транспортній та складській логістиці.

Практичні кейси з впровадження продуктів BAS для обліку логістичних операцій та управління ланцюгами поставок були розглянуті Вікторією Ільченко, бізнес-аналітикинею Всеукраїнської Спілки Автоматизаторів Бізнесу та Максимом Артьоменком, провідним розробником Арт Софт.

На тему діджиталізації автомобільної логістики дискутували досить багато. Спікерами цього блоку були керівник сервісу Zernovoz.ua Олександр Мащенко, Ольга Вензловська, South & East Region Shipper Domain Leader в компанії Trans.eu Group та CEO транспортної платформи Lading.eu Андрій Федоренко.

Олександр Мащенко, маючи великий досвід в логістиці, адже крім проєктів Zernovoz.ua і Zernotorg.ua, над якими працює зараз, у минулому був керівником департаменту логістики Kernel, розглянув ТОП технологій, які змінюють ринок: електронний документообіг і мобільні технології, відкриті дані та аналітика, інтернет маркетинг та соціальні мережі.

Ольга Вензловська розповіла про цифровізацію транспортних процесів для підвищення конкурентоспроможності ринку. Ольга є сертифікованим експертом за напрямком Demand planning (Fundamentals) від CSCMP. Її ключова компетенція - автоматизація & оцифрування процесів управління автотранспортною логістикою для виробничих компаній. Успішно реалізовані проєкти на території України, Румунії, Болгарії.

А от Андрій Федоренко акцентував увагу слухачів на важливості автоматизації всіх процесів в транспортно-експедиторській діяльності.

IT-рішення відіграють колосальну роль в автоматизації ланцюга поставок. На цю тему учасники форуму заслухали доповіді експертині з автоматизації логістики Айше Алієвої та співзасновника LBS Group Олександра Мастакова. Спікери розповіли про те, з чого починати автоматизацію ланцюга поставок, як змінилася доставка після пандемії і куди рухатися далі та які стратегії будуть успішними в найближчому майбутньому в логістичній галузі.

Директор департаменту просування IT-Enterprise Роман Яворський презентував ряд кейсів з цифрової трансформації, зокрема WMS, відстеження ланцюжка поставок та електронний документообіг в логістиці компанії Interpipe, а також автоматизація логістики портового оператора на прикладі Нібулона і порту OLVIA. Роман має більше 10 років досвіду цифрової трансформації бізнесу. IТ-Enterprise - це цифрова трансформація бізнесу та побудова ефективної системи управління для підприємств різних напрямків, зокрема: продажі, логістика, закупівлі, виробництво, фінанси.

Цікавою була презентація рішень компанії Sigfox. Дмитро Озеров, CEO Sigfox Ukraine, розповів про трекінг логістичних процесів з використанням глобальної мережі Sigfox. Дмитро має більше 10 років досвіду у впровадженні цифрових рішень для різних галузей економіки. З минулого року очолює компанію Sigfox Ukraine. Це український провайдер глобальної бездротової IoT мережі Sigfox. Компанія розпочала свою діяльність в Україні у грудні 2020 і вже розгорнула мережу, що покриває більше 25% населення.

Досить великий інформаційний блок був присвячений темі електронної комерції, ритейлу та автоматизації складської логістики. В цьому блоці виступили co-founder ABM Cloud Олександр Ширяєв, керівник департаменту транспортної онлайн-логістики Епіцентр К Дмитро Ботвінкін, CEO ABM WMS Олексій Снегур, CIO Meest Group Вадим Багліков та директор департаменту логістики PROSTOR Михайло Таран.

Олександр Ширяєв - провідний експерт у сфері автоматизації транспортної логістики. Координував проєкти з впровадження ABM Rinkai TMS в таких компаніях: МХП, METRO, Люстдорф, AVANGARDCO, Епікур, МК Ювілейний, Житомирський м'ясокомбінат.

Олексій Снегур розповів про тенденції і перспективи ринку складської логістики. Бекграунд Олексія - більше 10 років в оптимізації складської логістики, зокрема координував проєкти з автоматизації складських процесів в АЛЛО, Цитрус, ЖЖУК, Medicare, Dnipro-M, AVD Trade, Лоток, Чудо Маркет та інших компаніях.

Вадим Багліков розповів про те, як група Meest діджиталізує логістичні сервіси, яких змін зазнала логістика внаслідок глобальних трансформацій в ритейлі та споживчій поведінці.

Директор департаменту логістики PROSTOR Михайло Таран розповів про досвід компанії в напрямку діджиталізації складської логістики. Михайло очолює департамент логістики PROSTOR з 2018 року. Раніше працював в департаментах логістики Євромікс, БаДМ, АТБ-Маркет.

На форумі також була презентована цифрова платформа WareTeka. Вона допомагає бізнесу, шляхом автоматизації взаємодії з операторами 3PL, оперативно отримати доступ до складських послуг. Малому і середньому бізнесу допомагає розвиватись, представляючи якісну та ефективну логістичну інфраструктуру.

Спікери підкреслили, що переваги цифровізації та впровадження ІТ-продуктів в логістиці є величезними. ІТ-рішення допомагають автоматизувати всі ключові процеси, здійснювати контроль за виконанням всіх операцій, оптимізувати витрати на логістику та підвищити якість логістичних послуг. А от гнучкість ІТ-продуктів дозволяє в процесі їх розробки передбачити подальший напрямок розвитку бізнесу і закласти потенціал для масштабування.

Зображення: фотогалерея Digital Logistics Forum 2021

Previous
Previous

З точки A в точку B: цифрова трансформація логістики