З точки A в точку B: цифрова трансформація логістики

Логістика вже давно перетворилась з допоміжної галузі в ключовий фактор забезпечення ефективності і конкурентоспроможності бізнесу. Сьогодні логістика активно розвивається та змінюється під впливом глобальних тенденцій і цифрової трансформації ринку. Її прогресивний розвиток - потужний драйвер розвитку економіки загалом.

27 вересня відбувся Digital Logistics Forum 2021, в якому взяли участь оператори ринку перевезень та ІТ-компанії, які розробляють та впроваджують цифрові рішення для сфери логістики. Учасники дискутувати про цифрову трансформацію ланцюгів поставок, моделювання та оптимізацію бізнес-процесів, великі дані та управління цифровими платформами, ІТ-стартапи і майбутнє інтелектуальної логістики.

Серед спікерів заходу була Олена Остапчук, аналітикиня Pro-Consulting. В цій статті розповімо про основні акценти виступу Олени.

В своїй доповіді аналітикиня зробила аналіз післяпандемійного стану української логістики, визначила сучасні тренди та вектори розвитку логістики, розповіла про зміни у транспортній та складській логістиці, акцентувала увагу слухачів на методах і технологіях цифровізації, продемонструвала перші результати впровадження діджиталізованих технологій в логістичні системи.

Практично всі сфери бізнесу постраждали від пандемії. Логістика не була винятком. Інфраструктура зіткнулася з недозавантаженістю, мобільність населення в містах кардинально знизилася, так само, як обсяги морських та залізничних перевезень, кількість комерційних авіаперельотів. Але вже 2021 року ланцюги поставок поступово почали відновлюватися.

Втім, за словами Олени, криза рідко створює нові тренди, вона загострює або підкреслює ті тенденції, які вже формувалися раніше.

Основні тенденції в логістиці

1. Діджиталізація

Широке використання технологій, зокрема інтернету речей, блокчейну, великих даних, штучного інтелекту, доповненої та віртуальної реальності. Автоматизація складів, наприклад, залучення роботів, користування автономними транспортними засобами.

2. Сталість ланцюгів постачання

В нових умовах створюється завдяки впровадженню технологій, збільшенню прозорості, гнучкості та адаптивності в управлінні, скороченню життєвого циклу продукту. Впровадження моделі “ланцюг постачання як сервіс”.

3. Транзитний потенціал

Через Україну проходять 4 з 10 найбільш завантажених транзитних коридорів: як автомобільних, так і залізничних. Але, за даними 2018 року, Україна посідала лише 66 місце у світі. За статистикою, транзитний потенціал використовується на 25–30%.

4. Експорт агропродукції

Майже 9% ВВП України – це результати агросектору. А в загальному обсязі експорту країни частка агрокомпаній становить 40%. Україна посідає ключові місця у світі за обсягом експорту зернових (сої, кукурудзи, пшениці, ячменю) та соняшникової олії, яка є продуктом з великою доданою цінністю.

За результатами звіту EPIC REPORT, який частково базується на показниках Світового банку, Україна посідає 43 місце за ризиками ланцюга постачання і має найгірший показник у Східній Європі. Причина полягає в низьких економічних, політичних, інфраструктурних компетенціях. Українські експерти слабо інтегровані в глобальну економіку. Це стосується не лише перевізників, а й тих, хто надає склади для зберігання, і виробників, і ритейлерів.

Логістика дуже сильно впливає на глобальний контекст, тому зараз відбувається серйозна конкуренція між державами за логістичні потоки й транспортні коридори. В Україні необхідно запускати інноваційне виробництво, створювати індустріальні парки, реалізовувати 3PL, 4PL, рухатися в напрямку легкої інтеграції з глобальними мережами постачань Європа – Китай. Важливо припинити розцінювати Польщу як конкурента, що теж позиціонує себе як логістичний хаб Європи. Найвигідніше для України – реалізовувати модель coopetition з Польщею.

IT-інструменти допомагають досягти важливих бізнес-цілей в логістиці, зокрема оптимізувати витрати на операційне управління, диверсифікувати канали прибутку та скласти конкуренцію лідерам ринку.

У своїй доповіді Олена визначила переваги застосування програмного забезпечення для сервісів, які здійснюють пасажирські та вантажні перевезення:

1. Автоматизація ключових процесів: розрахунок маршруту та вартості, складання звітності, комунікація з клієнтами, інтеграція з партнерськими сервісами.

2. Контроль за виконанням операцій: відстеження якості наданих послуг, керування доступом, попередження порушень з боку працівників або клієнтів.

3. Оптимізація витрат: використання нішевого ІТ-продукту як інструменту збільшення прибутку, спрощення ланковості в управлінні, підвищення продуктивності співробітників, модернізація бізнес-процесів.

4. Якість сервісу: грамотне відтворення важливого функціоналу в цифровому середовищі створює умови для корисної взаємодії з продуктом. Як наслідок - підвищення конкурентоспроможності на ринку.

5. Гнучкість ІТ-продукту: в процесі розробки є можливість передбачити подальший напрямок розвитку бізнесу і закласти потенціал для масштабування.

3PL–послуги та складська логістика

Стан ринку 3PL характеризується наявністю складських будівель на території України, а також кількістю операторів, які надають подібного роду послуги. У 2020 році склади не зупиняли свою роботу під час карантину. Незважаючи на те, що частина проєктів була перенесена на період після карантину, попит в сегменті складської і логістичної нерухомості не зазнав значного падіння. Переважно попит забезпечували оператори онлайн-торгівлі і компанії, що працюють в сфері продуктового рітейлу і товарів щоденного споживання.

Через стабільний попит на якісні складські приміщення з боку орендарів і малого обсягу нового будівництва в містах України рівень вакантності в сегменті залишався дуже низьким. Загальний обсяг ринку в Україні в 2020 році склав 4,11 млн кв. м, до кінця 2021 року прогнозується його зростання до 4,47 млн кв. м.

Всього за 2020 рік в Україні побудували близько 200 тис. кв. м складів. На першому місці за обсягами знаходиться Львів, де побудували понад 100 тис. кв. м, 60 тис з яких - це логістичний комплекс Protec Zymna Voda.

Найбільш вільним за палетомісцями є Київ і область, також в Києві зосереджена найбільша кількість операторів і складських комплексів. Виходячи з цього, нерозвиненими і перспективним для впровадження нових технологій у логістичні хаби є в першу чергу Одеський регіон, в другу - Львівський.

Варто зазначити, що інтеграція торговельної та складської нерухомості створює новий клас активів, який цікавий як для інвесторів, так і для орендарів. Сюди входять магазини, що пропонують клієнтам офлайн-покупки, послуги з доставки, а також dark store або переобладнані з традиційних магазинів в складські точки самовивозу та доставки, з впровадженням роботизованих механізмів.

Пропозиції з впровадження Big Data

1. Впроваджувати в найближчій перспективі власний Big Data для того, щоб посилити свої інструменти аналізу і зробити реакцію на події і мінливі реалії більш швидкою.

2. Розширення мережі інтеграції з клієнтами через EDI, розширювати "Visibility" і включати туди тракінг автомобільного транспорту, а також і інші види транспорту.

3. Запуск нових CRM-системи, розширення застосування RPA-технологій автоматизації внутрішніх процедур, впровадження нової системи внутрішнього навчання, а також системи управління бізнес-процесами.

4. Впровадження WMS-систем - систем управління складом, що дозволяє автоматизувати процеси, що відбуваються в складських приміщеннях. Впровадження TMS-систем потрібні для управління процесами транспортних компаній.

Висновки доповіді

Велика автоматизація бізнес-процесів і наявність всіх необхідних IT-систем дало гарну конкурентну перевагу компаніям і дозволило максимально швидко реагувати на те, що відбувалося навколо.

Багато технологій, які впроваджували і розвивали останнім часом, були продиктовані суворою необхідністю логістичного бізнесу і мінливих вимог клієнтів до якості сервісу і включених послуг в логістичний сервіс.

У 2021 році економіка і бізнес справляються з наслідками пандемії повільно, але впевнено, навіть незважаючи на такі інциденти, як перекриття Суецького каналу. Це, звичайно, додало галузі ще більше викликів і випробувань на міцність, але діджиталізовані і оцифровані компанії справляються добре, тому що постійно йде відстеження ситуації на локальних ринках і швидка реакція на зміни.

Джерело: презентація Олени Остапчук з Pro-Consulting на Digital Logistics Forum 2021

Зображення: freepik.com

Previous
Previous

Цифровізація транспортних процесів для підвищення конкурентоспроможності

Next
Next

В Києві відбувся Digital Logistics Forum 2021